Chiropractie

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een wereldwijd bekende vorm van geneeskunde, waarin de wervelkolom en het zenuwstelsel centraal staan. De chiropractie gaat ervan uit dat veel gezondheidsproblemen daarin hun oorsprong hebben. De wervelkolom speelt een grote rol in onze gezondheid, want een belangrijk deel van het centrale zenuwstelsel bevindt zich daarin.

Het ruggenmerg in de wervelkolom is onderdeel van het centrale zenuwstelsel. De zenuwen in het ruggenmerg verbinden de hersenen met de rest van het lichaam. Vergelijk het met een telefooncentrale: als er storingen in de verbindingen zijn, komt de boodschap niet goed door. Dat geldt ook voor het zenuwstelsel. Als een zenuw de boodschap niet goed kan doorgeven, kan dat overal in het lichaam gevolgen hebben: in gewrichten, spieren, organen, enz.

De chiropractor kijkt naar Uw gehele gezondheidstoestand en leefgewoonten om Uw klachten aan te pakken. Medicijnen of operaties maken geen deel uit van de behandeling: in tegenstelling tot andere vormen van geneeskunde, neemt de chiropractie de wervelkolom en het zenuwstelsel als uitgangspunt voor genezing. Daarbij maakt de chiropractor zowel gebruik van typisch chiropractische als van algemene medische methoden en technieken.

Bij welke gezondheidsklachten biedt chiropractie uitkomst?

Chiropractie biedt bij tal van klachten uitkomst. De meeste klachten die de chiropractor behandelt betreffen rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen komen veel voor. Vaak geeft chiropractie resultaten waar andere methoden geen verlichting brengen. Pijn en stijfheid veroorzaakt door artrose (slijtage) bijvoorbeeld kunnen doorgaans sterk verminderen met chiropractische behandeling. Ook vrouwen met lage rugpijn tijdens zwangerschap kunnen baat vinden bij chiropractische begeleiding. Er zijn echter meer klachten die chiropractoren met succes behandelen, zoals menstruatiepijn, spierpijnen, gewrichtspijnen en artritis (gewrichtsontsteking). Ook met de behandeling van klachten aan armen en benen (bijv. een tennisarm) weet de chiropractie vaak goede resultaten te boeken. Zo ook bij 'vage' klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid: niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen.

Hoe verloopt de behandeling?

 • Vraaggesprek
  Tijdens Uw eerste bezoek vormt de chiropractor zich een beeld van Uw algehele gezondheid. Allereerst door naar Uw huidige klachten te informeren. Vervolgens door U te vragen naar eventuele andere gezondheidsproblemen of leefgewoonten, want het één kan met het andere te maken hebben. U krijgt dan ook een vragenlijst om in te vullen. Wilt u deze thuis vast invullen? Dat kan, klik hier om de vragenlijst te downloaden.
 • Lichamelijk onderzoek
  Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De Chiropractor maakt daarvoor gebruik van verschillende medische onderzoeksmethoden, te weten neurologische, orthopedische, en chiropractische. Op deze wijze wordt duidelijk hoe uw spieren, gewrichten en zenuwen functioneren. Soms worden er röntgenfoto's gemaakt.
 • Het bespreken van verdere behandeling
  Aan de hand van de onderzoeken kijkt de chiropractor of Uw klacht chiropractisch behandeld kan worden. Hij of zij bespreekt de mogelijkheden met U. Eventueel wordt er doorverwezen naar specialist of huisarts.
 • Behandeling
  Er zijn verschillende behandelingstechnieken. Kern van elke behandeling is het toepassen van precies gedoseerde druktechnieken op de wervelkolom, schedel of elders. Dat doet de chiropractor meestal met de hand; soms wordt er een instrument voor gebruikt. U ondergaat zo'n behandeling op een speciale verstelbare behandeltafel. De druktechnieken hebben ten doel blokkades en storingen op te heffen en de soepelheid te herstellen. Meestal is zo'n behandeling niet pijnlijk, maar als dat wel het geval is, laat de chiropractor U dat vooraf weten. Na de eerste behandeling kunt U zich wel wat stijf of vermoeid voelen. Ook kan de pijn de eerste dagen erger worden. Dat is doorgaans een goed teken: de chiropractor heeft de spreekwoordelijke vinger op de zere plek weten te leggen! Naast het toepassen van druktechnieken is het mogelijk dat U bijvoorbeeld oefeningen krijgt voorgeschreven. Ook advisering over een goede houding of over voeding kan deel uitmaken van de behandeling.
 • Duur
  De duur van de behandeling hangt af van de aard en de ernst van de klacht. Meestal zijn zes tot tien behandelingen voldoende om de klacht aan te pakken. Uw geduld en inzet dragen in belangrijke mate bij aan het genezingsproces.
 • Ruim een eeuw chiropractie
  Chiropractie bestaat al ruim een eeuw en wordt inmiddels over de gehele wereld toegepast. Inmiddels zijn strenge internationale beroepseisen ontwikkeld. Alle erkende chiropractoren hebben een vijfjarige opleiding op academisch niveau doorlopen, gevolgd door een jaar stage. De opleiding is qua duur en niveau vergelijkbaar met de opleiding tot huisarts.
 • Meer weten?
  Over de meest voorkomende problemen en de chiropractische behandeling ervan treft U hiernaast onder de knop "klachten" meer informatie aan.